• Home

Naziv domene

Kako odabrati naziv domene

Trebate savjet prilikom odabira naziva domene?

Naziv domene važan je bez obzira planirate se predstaviti preko osobnog bloga ili ulazite u veliki web projekt!

Prilikom odabira naziva domene ne razmišljate predugo pa zakupite domenu koja Vam prva padne na pamet, no takva odluka kasnije se može pokazati pogrešnom!

U nastavku nudimo smjernice za odabir naziva domene, a na vama je da sjednete, dobro razmislite i budete kreativni pri izboru naziva domene.


Ključna riječ i kratki naziv domene!

Kako bi stranica zauzela bolju poziciju na Google tražilici poželjno je da naziv domene sadrži relevantnu ključnu riječ. Na primjer ako prodajete tehničku robu, naziv vaše domene trebao bi sadržavati pojam techno. Ako prodajete ženske kozmetičke proizvode, domena crvenaruza.com nije idealan odabir za naziv domene jer pojmovi crvena i ruža nisu relevantne ključne riječi.

Zakupite slične domene, korijenske domene i “tipfelere”!

Nakon što ste uložili puno truda kako bi osmislili naziv domene koji ispunjava navedene uvjete, pogriješit ćete ako zakupite samo naziv za .com korijensku domenu. Uzmimo na primjer kako je vaš naziv domene privukao mnoštvo posjetitelja, tada možete računati na raznorazne "predatore" koji će zasigurno zakupiti isti naziv ali na .net, .org, .info ili drugim korijenskim domenama.

Cilj "predatora" je prodaja domene po višoj cijeni na način što će korijenske domene upotrijebiti kao kvazi-stranicu s linkovima prema domeni koju na taj način reklamiraju s ciljem povećanja posjetitelja i nakon toga prodaja popularnije domene po višoj cijeni. Takvo predatorsko otimanje domena rezultirat će u konačnici manjom posjetom vaše domene, naročito od strane onih posjetitelja koji Vas traže po sjećanju preko tražilica.

Primjer je kada su na internetu nakon izdavanja Appleovog mobitela iPhone zakupljene mnoge domene s pojmom iPhone u nazivu. Vlasnici takvih domena ne namjeravaju postaviti korisnu internet stranicu, nego je njihov glavni cilj podizanje posjećenosti domeni kako bi je kasnije prodali po višoj cijeni.

Tipfeleri su npr. appl.com, mcrosoft.com, soony.com itd. Nakon što u tražilici korisnik krivo upiše adresu svjetski poznatog branda otvara se site sa mnoštvom linkova na proizvode Applea, Microsofta i Sonyja. Zbog tipfelera (greške u tipkanju), vlasniku takvih stranica diže se posjećenost, a ujedno i cijena njegove domene.

Ako ste se dosjetili savršenog naziva za domenu, registrirajte naziv domene na svim korijenskim domenama (.com, .org, .info, .net...), a dobro razmislite i o registraciji najčešćih tipfelera (pogreške u tipkanju) za vašu domenu.

Preuzmite domenu koja ističe!

Ukoliko nikako ne možete odabrati naziv za domenu, utipkajte u Google tražilicu relevantne ključne riječi. Pregledajte stranice i možda naletite na domenu koju želite registrirati. U tom slučaju kontaktirajte vlasnika i pokušajte dogovoriti cijenu kako bi vam ustupio vlasništvo nad domenom. Šanse za stjecanje vlasništva nad domenom su veće, ako je na domeni smještena gomila linkova namijenjena povećanju posjeta. Naletjeli ste na "predatora", a njima je u interesu prodaja.

Zakupili ste domenu koja Vam ne odgovara? Zakupite bolju!

Ako nakon vam naziv domene koju ste zakupili više ne odgovara ili ste u međuvremenu osmislili bolji naziv domene, svakako zakupite novu domenu!


Uvijek nastojimo izaći u susret i maksimalno se prilagoditi Vašim potrebama. Obratite nam se s povjerenjem! HM-PROMOTION d.o.o.
Naručite domenu
Jamstvo na kvalitetu usluge prilikom registracije domene

Jamstvo na kvalitetu usluge prilikom registracije domene

Jednostavno, brzo i iz sigurnog okruženja provjerite dostupnost i registrirajte domenu. Prijavite se u HM-sustav i iskoristite 10% popusta za registraciju domene.

10 točaka za garanciju kvalitete prilikom registracije domene

  1. Iskustvo: u zadnjih 5 godina registrirali smo više od 200 domena
  2. Naziv domene: kontaktirajte nas ako vam je potreban savjet za odabir naziva domene
  3. Besplatna HR domena: potpuno besplatno registrirat ćemo .hr domenu za tvrtku, obrt i udrugu
  4. COM domena: registracija najpopularnije domene na internetu po cijeni već od 99,00 kn/god.
  5. Transfer postojeće domene: prijenos nadležnosti za domenu u HM-PROMOTION registrar
  6. Obavijest o isteku domene: na email klijenta šaljemo 5 puta obavijest - 30, 14, 7, 5, 3 i 1 dan prije isteka domene
  7. Ako je domena istekla: postoji "grace period" od 40 dana do kad vlasnik može po istoj cijeni produžiti domenu
  8. Nakon "grace perioda": slijedi "redemption" period od 90 dana do kad vlasnik domene može otkupiti domenu po višoj cijeni
  9. Nakon redemption perioda": domena je ponovo slobodna za registraciju po standardnoj cijeni prvom zainteresiranom kupcu
  10. Efikasna korisnička podrška: otklanjanje eventualnih problema u najkraćem mogućem roku

Popust za sve nove korisnike! Popust dobrodošlice na bilo koju uslugu iz naše ponude!

Registracija korisnika - 10% popusta


Registrirajte se u sustav za korisnike i dobit ćete kupon za 10% popusta na bilo koju uslugu.

Registracija novog korisnika

Prijava na newsletter - 5% popusta

Prijava na newsletter

Ispravno upišite email adresu


Prijavite se za newsletter i poslat ćemo vam kupon za 5% popusta na bilo koju uslugu.

Dijeljenje sadržaja - 5-10% popusta


Podijelite sadržaj naše stranice sa prijateljima na društvenim mrežama i ostvarite do 10% popusta na sve usluge iz naše ponude!